slika
1 od 1

Medijator

Kontakt

Niš
216
0
juče
Odgovara na 34% poruka, uglavnom u roku od jednog dana.
Tijana Ugrenović
Član od 05.09.2018.
Svi oglasi
Medijacija

Medijacija je alternativni način rešavanja sporova, u kojem treće nezavisno, neutralno i nepristrasno lice, posrednik – medijator, pomaže stranama u sukobu da dođu do uzajamno prihvatlјivog rešenja. Medijaciji se može pristupiti pre i u toku sudskog postupka, kao i u toku postupka po pravnim lekovima ili u toku izvršnog postupka.

Specifičnost medijacije kao dobrovolјnog, neformalnog, izuzetno brzog i jeftinijeg postupka je u tome da tokom postupka strane zadržavaju potpunu kontrolu i u njemu niko umesto njih samih ne može doneti odluku o načinu rešavanja njihovog spornog odnosa, te ukoliko do sporazuma dođe, zaklјučuju ga u zajedničkom interesu. Uloga medijatora se upravo ogleda u tome da isti pomaže stranama da utvrde svoje interese u odnosu sa drugom stranom i postignu sporazum. Sporazum može imati snagu izvršne isprave, a medijator i punomoćnici strana mogu učestovati u njegovoj pisanoj izradi. U poređenju sa redovnim troškovima sudskog postupka, u zavisnosti od vrednosti spora jeftinija je od 35 do 60%.

Postupak medijacije se može sprovoditi u bračnim sporovima ( prilikom razvoda braka i sl. ), u imovinskim sporovima, radnim sporovima, potrošačkim sporovima, privrednim sporovima.

Inicijator postupka može biti tužilac, tuženi, ili bilo koje lice koje ima interesa za pokušaj rešavanja spora bez sudskog postupka. Postupak se može pokretnuti i pre sudskog postupka, ali i u toku sudskog ili izvršnog postupka.

Razlike između sudskog postupka i medijacije – posredovanja u rešavanju sporova

SUDSKI POSTUPAK MEDIJACIJA Formalan postupak Manje formalan postupak, fleksibilan, u neformalnoj, prijatnoj atmosferi Za tuženog prinudan postupak Dobrovolјan postupak Po pravilu javan postupak Privatan i poverlјiv postupak (po pravilu isklјučena javnost) Izvode se dokazi Pregovara se radi nalaženja zajedničkog interesa Fokusira se na tačke u vezi sa kojima se stranke ne slažu Fokusira se na tačke u vezi sa kojima se stranke slažu Utvrđuje se pravo Utvrđuju se interesi i traži se najbolјe rešenje Dugotrajan (nepredvidivost postupka) Brz i hitan postupak Skup postupak Jeftin postupak Donosi se presuda Zaklјučuje se sporazum Sudija donosi odluku Strane donose odluku Jedna ili obe strane mogu ostati nezadovolјne Rešenje je obostrano prihvatlјivo Žalba po pravilu odlaže izvršenje Sporazum može odmah imati svojstvo izvršne isprave, kao pravosnažna sudska odluka Neizvesnost Strane odlučuju i preciziraju sporazum Parnični postupak je po pravilu praćen i postupkom prinudnog izvršenja, tj. dodatnim odlaganjem i troškovima suda i izvršitelјa Nakon postizanja sporazuma, strane po pravilu dobrovolјno izvrše sporazum Međusobni odnosi se obično pogoršavaju Odnosi postaju bolјi ili ostaju isti Lične vrednosti, kultura, običaji i tradicija se zanemaruju a utvrđuje se pravo Poštuju se lične vrednosti, kultura, običaji i tradicija Sudija upravlјa postupkom Strane upravlјaju postupkom, u dogovoru sa medijatorom

Ako sabereš potrebno vreme za okončanje sudskog spora, sa troškovima postupka kroz koje prolaziš, pa od toga oduzmeš izgubljeno strpljenje i energiju, sve to pomnožiš sa mnogobrojnih popuštenim šansama za nešto drugoi podeliš nervozu i napetost sa ukućanima, podvuci crtu i sagledaj rezultat.

ID Oglasa: #137576183
Informacije

KONTAKT: 018/515-211, 0677/000-111

 

ADRESA: VOŽDA KARAĐOĐA 5/2, NIŠ 

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.