slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 7

Tebu bodez - noz

7.500 din

Beograd
Dostupno odmah
68
3
pre 13 dana
Odgovara na 75% poruka, uglavnom u roku od 2 sata.
Dragan
Član od 03.03.2011.
Svi oglasi

Tebu bodez-noz (kindjal) je oruzje Beduina.

 

• duzina seciva 199mm
• duzina drske 65mm
• ukupna duzina 329mm

 

TEBU NOŽ, PRIRUCNO ORUŽJE BEDUINA


Tebu ili Tubu je africki narod koji je istorijski najviše povezan sa severom Cada, severozapadom Nigera i jugom Libije. Samim tim, pripadnici ovog naroda rasprostranjeni su uglavnom u pustinjskim predelima centralne Sahare kao i severnog Sahela (bioklimatski region na prelasku iz Sahare ka africkim savanama). Njihovo ime je povezano sa planinama Tibesti koje se prevode kao “ Stenovite planine” . Tebu narod se još naziva i “ crnim nomadima Sahare” , odnosno crnim beudinima.
Tebuanci žive od uzgoja stoke ili od gajenja bilja po raštrkanim oazama. Medu njima i dalje vlada kastinski sistem, gde kasta slobodnih ljudi unajmljuje pripadnike zanatlijske srednje klase i poseduje pripadnike kaste robova (najniže kaste). Samo je slobodnim Tebuancima dozvoljeno da nose oružje, pa tako i tebu nož!
Tebuanci svoja seciva koriste kako za svakodnevne poslove u obradi drveta, životinjskog mesa i kože, tako i za odbranu od pustinjskih pljackaša u širokim bezvodnim regionima gde nema mnogo drugih nacina da zaštitite sebe i svoju porodicu. Medutim, dešava se povremeno da izbije i poneki plemenski sukob, a hladno oružje je i dalje na ceni i primeni iako tebuanski gerilci svakako u tim slucajevima dolaze u posed i vatrenog oružja.
Vecina današanjih autenticnih primeraka tebu noževa (koji se mogu kupiti po pijacama vecih africkih gradova) potice sa pocetka 20. Veka. U pravljenju ovih bodeža Tebuanci koriste kvalitetni celik za oštricu, bronzu i kožu za dršku, kao i štavljenu kožu za kanije. Neka prosecna dužina tebu noža je od 35-40 cm, od cega 25 cm otpada na samo secivo. Težina je oko cetvrt kilograma, pa je to prilicno lagano i brzo oružje, zbog toga i veoma ubojito.  
Po obliku bodeža vidi se da se ovo oružje oslanja na zaista stasru tradiciju bojnih bodeža koja svoje korene vuce još iz gvozdenog doba. Oblik tebu bodeža je gotovo identican starim azijskim akinakijima, rimskim dagama, ili starogrckim pešijera ili ksifos bodežima. Takav oblik je naravno univerzalan i najefikasniji za oružje cija je prevashodna namena probadanje protivnika. Ovaj oblik se naziva šaranov jezik i korišcen je dosta kako za bodeže tako i za bronzane maceve i rapire.
Izmedu seciva i drške nalaze se uska uglasta ramena, zbog cega tebu bodež dosta lici na rimski gladijus. Na ovu slicnost upucuje i poprecni presek bodeža koji je u obliku romba. Za oblaganje drške ponekad je korišcena zmijska koža, pa tebu bodež cesto ima zanimljive šare. Jabucica bodeža ima oblik pecurke ili lešnika.  

ID Oglasa: #166509284
Informacije

Robu saljem iskljucivo PUNOLETNIM (18+) licima Post Express kurir sluzbom ! ! !

 

Kod mobilnih telefona NE SMETE DA OTVARTATE CEPOVE/POKLOPCE koji stite ulaze od VODE (pogotovo dok je telefon pod mlazom ili u vodi),   jer u ce vam uci VODA, telefon ce da se pokvari i gubite garanciju ! !!

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.