slika
slika
slika
1 od 3

Novčarstvo srednjevekovne Srbije / Vujadin Ivanišević

2.400 din

Beograd | Novi Bg.
82
3
pre 12 dana
Odgovara na 73% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Beograd 2001. Tvrd povez, ćirilica, ilustrovano, veliki format (31 cm), 380 strana + XVI strana sa tablama.

Knjiga je nekorišćena.

 

 

U ovoj monografiji obrađeno je kovanje novca u srednjovekovnoj Srbiji od vremena kralja Stefana Radoslava ( 1228-1234) do despota Lazara Brankovića (1456-1458). Prikazan je razvoj novčarstva u Srbiji, kroz kovanja kraljeva, careva, vlastele, patrijarha, despota i gradova, uz analizu podataka iz istorijskih izvora i numizmatičke građe. Posebna pažnja je posvećena izučavanju osnova novčanog sistema, monetarizaciji privrede, ulozi novca, kao i vrednosti srpskog dinara u srednjem veku.

U posebnom odeljku predstavljeno je kovanje novca. Dat je osvrt na prihode srpske države i na rudnike kao glavne izvore ekonomske moći.

Zaseban deo posvećen je samom procesu kovanja novca koji je odslikan kroz organizaciju ceka, proces izrade novca i istorijat kovnica. U studiji se opširno prati razvoj novčarstva koji je razložen na četiri glavna perioda: kraljevski, carski, vreme oblasnih gospodara i period despota. Svaka epoha, vladar i emisija novca zasebno su obrađeni. Na kraju monografije dat je iscrpan katalog svih poznatih vrsta srpskog srednjovekovnog novca, kao i ostava novca. Knjiga Novčarstvo srednjovekovne Srbije predstavlja dopunjenu doktorsku disertaciju koja je odbranjena 1996. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

 

ID Oglasa: #158976551
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.